Güncel Haberler

İtalya’da iki Müslüman öğrencinin Dante dersinden muaf tutulması tartışma yarattı

Dante'nin eseri Cehennem, Araf ve Cennet bölümlerinden oluşuyor.

REKLAM

Treviso'daki bir ortaokul öğretmeni, “İslami inançlarıyla çelişen dini bir eser olduğu için” iki Müslüman öğrenciyi Dante dersi almaktan muaf tuttu ve entegrasyon konusunda büyük bir tartışmaya yol açtı.

Ortaçağ Hıristiyanlığını temel alan İlahi Komedya, Cehennem, Araf ve Cennet tasvirleriyle tanınır. Eserin “cehennem” bölümünde Hz. Muhammed ve Hz. Ali'nin figürleri de yer alıyor.

İtalyan medyasına göre, söz konusu öğretmen, dini nedenlerle din derslerinden muaf tutulan tüm öğrencilerin ailelerine, Hıristiyan şairi okumaktan da muaf tutulmayı isteyip istemediklerini sordu ve iki aile “evet” yanıtını verdi.

Daha sonra Müslüman öğrencilere, 14. yüzyılda yaşamış Petrarch ile birlikte Rönesans döneminin diğer önemli şairlerinden Giovanni Boccaccio'yu okumaları sağlandı.

Ancak medyaya yansıyan bölümde öğretmenin bu yaklaşımı İtalyan siyasi yelpazesinin hem sağından hem de solundan sert tepkiler aldı.

Merkez sol Demokrat Parti'den (PD) Senatör Simona Malpezzi'nin, herhangi bir öğrenciyi “İtalyan kültürü hakkında derin bilgiden” mahrum bırakmanın son derece yanlış olduğunu söylemesiyle, tartışma bir eleştiri dalgasına yol açtı.

Ayrıca Malpezze, “Dante'yi bilmek çocukların dini inançlarından hiçbir şey eksiltmez” dedi. Tepkisini şu sözlerle dile getirdi.

Hükümetteki aşırı sağcı Lig partisi üyesi Senato başkan yardımcısı Gian Marco Centinaio'nun “Dante'yi okumamak kültürümüze hakarettir” şeklindeki sözleri partizan olmayan kesimde tartışmayı ve öfkeyi beraberinde getirdi. seviye.

Birliğin lideri, başbakan yardımcısı ve ulaştırma bakanı Matteo Salvini şunları söyledi: “Birisi rahatsız olabilir diye Dante'yi okumamak çılgınlık.” yorum yaptı.

İtalyanların yerini Müslüman göçmenlerin alacağı yönündeki “büyük değişim teorisini” destekleyen ve “uyanış kültürünü” eleştiren kitabı nedeniyle görevden uzaklaştırılan Birlik Partisi'nin milletvekili adayı ve ordu generali Roberto Vannacci, şunları söyledi: “Onlar kimliğimizi yok etmeye çalışıyoruz” dedi.

Başbakan Giorgia Meloni'nin de üyesi olduğu aşırı sağ Fratelli d'Italia (FdI) partisinin Meclis Başkan Yardımcısı Fabio Rampelli, “Talep üzerine Dante'yi CV'den çıkarmak deliliktir” dedi.

Eleştiri kervanına katılan ve tepkisini en üst düzeye çıkaran Doğrudan Yabancı Yatırım Turizm Bakanı Daniela Santanché, “Müslümanların aşırı taleplerine boyun eğerek boyunduruğu altında olmaya devam ediyoruz.” Çıkışta bulundu.

Parlamentonun Kültür Komisyonu başkanı Federico Moillicone, “İlahi Komedya evrenseldir ve dini nedenlerden dolayı kişiselleştirilmiş çalışma programlarına karşı çıkmalıyız” dedi. Ortaokul öğretmeninin uygulamasına tepki yağdı.

Dante'nin İlahi Komedyası

Epik şiirsel bir eser olan İlahi Komedya, İtalyan şair Dante Alighieri tarafından 14. yüzyılda yazılmış olup, İtalyan edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Eser Inferno, Purgatorio ve Paradiso bölümlerinden oluşuyor.

Dante'nin çalışmalarının antik edebiyat, Hıristiyan teolojisi ve ortaçağ felsefesi gibi birçok farklı kaynaktan etkilendiği tahmin ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu