Güncel Haberler

İsrail genelinde ‘erken seçim’ protestosu – Son Dakika Dünya Haberleri

İsrail basınında yer alan haberlere göre, ülkedeki hükümet karşıtı grupların çağrısının ardından “Direniş Günü” Bu sloganla düzenlenen gösterilerde Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümeti protestolara konu oluyor.

Başkent Tel Aviv ve diğer şehirlerdeki protestocular sabahın erken saatlerinden itibaren bazı cadde ve kavşakları trafiğe kapattı. İsrail polisi bazı yerlerde protestoculara zorla müdahale ederek yolu açtı.

Bazı protesto grupları, üzerlerine hükümet karşıtı sloganların yazıldığı ve şarkıların çalındığı araçlarla konvoylar da düzenliyor.

Düzinelerce protestocu Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz ve diğer hükümet üyeleri ile parlamenterlerin evlerinin önünde toplandı.

Bazı göstericiler Batı Kudüs tramvay hattında da protesto yaparak hattı bir süreliğine kapattı.

Protesto grupları ortak bildiride İsrail hükümetine çağrıda bulundu. “Gazze'deki tutsaklara ve sokaktaki göstericilere kayıtsız kalmak” Kendisini suçlayarak, gün boyu protesto, yürüyüş ve eylemlere devam edeceklerini, erken seçim çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Akşam, İsrail'in en büyük sendikası olan Histadrut'un Tel Aviv'deki genel merkezinin önünde. “Genel greve çıkın” Talep üzerine işlem yapılacaktır. Batı Kudüs'te Netanyahu'nun ikametgahına yürüyüşler yapılması planlanıyor.

Netanyahu, İsrail ve uluslararası toplum tarafından, Hamas'la siyasi nedenlerle bir esir değişimi anlaşması imzalamamakla suçlanıyor.

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı saldırıların durdurulması için taraflar arasında bir süredir görüşmeler sürüyordu. Hamas heyetinin, arabulucuların hazırladığı son ateşkes taslağını onayladığı bildirildi.

İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın yöneticisi David Barnea, hafta sonu Doha'ya gitti ve temaslarda bulundu. İsrailli yetkililer, “Taraflar ilk kez anlaşmaya bu kadar yaklaştı.” ilan etti.

İsrail'in müzakereleri sürdürmek üzere bu hafta Kahire'ye bir heyet göndermesi bekleniyor. Katar'daki görüşmelere Amerikan dış istihbarat teşkilatı CIA'nın direktörü William Burns'ün de katılacağı bildirildi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları “Filistinlilere ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal değerlere karşı süregelen ihlallere yanıt verin” 7 Ekim 2023'te İsrail'e küresel bir saldırı başlattı.

İsrail, 7 Ekim saldırılarında 1.200 İsraillinin öldüğünü, 5.132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk, 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 98 Filistinli öldü, 87 bin 705 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin öldüğü söylenirken sivil altyapı da tahrip ediliyor, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 323'ü kara işgali sürecinde olan 679 askerinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmada 24 Kasım 2023'te 4 gün süren ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani duraklama” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi gözaltına almaya ve hapsetmeye devam ediyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te, 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin topraklarını gasp eden İsrail askerlerinin ve İsraillilerin saldırılarında 570 Filistinli hayatını kaybetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu