Oruç Reis gemisi bugün Somali’ye doğru yola çıkıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü İstanbul Boğazı’nı geçecek Oruç Reis gemisini Somali’ye gönderecek. Veda töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da hazır bulunacak.
Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz yoluyla Somali kıyılarına ulaşacak. Ekim ayı sonlarında Somali açıklarında olması beklenen gemi, lisanslı 3 deniz bölgesinde petrol ve doğalgaza yönelik sismik çalışmalar gerçekleştirecek. Görevi sırasında gemiye iki donanma fırkateyninin yanı sıra destek gemisi Zağanos Paşa, platform destek gemisi Sancar ve takip gemisi Ataman da eşlik edecek.
Oruç Reis, Somali açıklarında yetkili 3 bölgede ilk kez bu bölgelere özel 3 boyutlu sismik çalışmalar gerçekleştirecek. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen faaliyette Oruç Reis, hem doğalgaz hem de petrole ilişkin veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara’da analiz edilecek ve sonuçlara göre belirli lokasyonlarda sondaj çalışmalarına başlanacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Bayraktar, Türkiye Petrolleri’nin Somali’de 15 bin kilometrekarelik deniz alanında arama ruhsatına sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu bağlamda aramanın ilk adımı sismik faaliyettir. Başkanlarımızla birlikte Oruç Reis’i sismik çalışmalar yapmak üzere Somali’ye göndereceğiz. “Oruç Reis’in belirlenen deniz yetki alanında daha önce yapılmamış 3 boyutlu sismik çalışma yapmasını bekliyoruz. Oruç Reis’in bulunduğu bölgenin olacağını öngörüyoruz. Çalışacak yağ lekeli bir bölgedir.” dedi.
Geminin özellikleri
Türkiye’deki tersanelerde inşa edilen Oruç Reis, tasarımdan üretime kadar tüm aşamalarda Türk mühendis, tekniker ve işçinin çabaları sonucunda 2017 yılında denize indirildi ve çalışmalara başladı. Jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışmaların yapılması için özel olarak tasarlanan geminin uzunluğu 87 metre, genişliği 23 metre ve yüksekliği 34 metredir.
4×2.520 kW gücünde dizel elektrik motoruna sahip olan Oruç Reis, su altı petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde iki ve üç boyutlu sismik arama gerçekleştirebiliyor. Bugüne kadar denizlerde çok sayıda sismik faaliyet gerçekleştiren Oruç Reis, toplam 23 bin kilometrekarelik alan üzerinden üç boyutlu ve iki boyutlu veriler topladı.
Bu yıl Türkiye ve Somali, bakanlıklar ve hükümetler arasında mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşmalar kapsamında ulusal petrol şirketi Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde 3 sahanın ruhsatını aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, her biri yaklaşık beş bin kilometrekarelik alanı temsil eden 3 yetkili alanda ilk kez sismik çalışmalar yapmayı planlıyor.