Güncel Haberler

İtalya Başbakanı Meloni: Fransa’daki seçim sonuçları aşırı sağ için bir yenilgi değil

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, anketlerde zafer beklentisine rağmen Marine Le Pen'in Fransız aşırı sağ partisinin seçimlerde üçüncü olmasını yenilgi olarak görmediğini açıkladı.

REKLAM

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) zirvesine katılmak üzere gittiği Washington'da, aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin (RN) üçüncü olduğu Fransa'da parlamento seçimlerinde kazanan olmadığını söyledi. .

Fransa parlamento seçimlerinde hiçbir parti Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu elde etmek için gereken 289 sandalyeyi elde edemedi.

Sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NPF), 182 milletvekiliyle en çok sandalye kazanan parti oldu. Başkan Emmanuel Macron'un merkezci partilerden oluşan Cumhuriyet için Hep Birlikte (Topluluk) ittifakı 168 sandalyeyle ikinci oldu.

Ulusal Miting Partisi liderliğindeki aşırı sağ ittifak ise 143 sandalyeyle üçüncü oldu.

Seçimlerin ilk turunda aşırı sağ ittifak yüzde 33 civarında oy alarak birinci çıktı. Sol ittifak yüzde 28 oyla ikinci, Macron'un merkez ittifakı ise yüzde 20 oyla üçüncü sırada yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 75'inci yıl dönümü NATO zirvesi öncesinde konuşan Meloni, hiçbir partinin Ulusal Meclis'te salt çoğunluğu elde edemeyeceğini hatırlattı.

“Fransa'da yaşananlara bakarsak kimse zafer iddia edemez. Üç koalisyon vardı ve üçü de kazanamadı ve hiçbiri tek başına hükümet kuramadı” dedi.

Düşmanlık yerine işbirliğine vurgu yapan Meloni, “Kişisel tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki, fikir paylaşmak için bir araya gelenlerle yönetmek, düşman olarak gördüğünüz kişilerle hükümet yönetmekten daha kolaydır.”

Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Avrupa Birliği (AB) program yöneticisi Nicoletta Pirozzi, aşırı sağ lider Marine Le Pen'in Fransa'daki yenilgisinin İtalyan aşırı sağ lider Başbakan Meloni tarafından memnuniyetle karşılanması gerektiğini savundu.

“Le Pen'in yenilgisi Meloni için pek de kötü bir durum değil. Eğer Le Pen kazansaydı Meloni Avrupa'daki sağcı siyasi güçler arasında ikinci sıraya gerileyecekti.”

Pirozzi, aşırı sağ lider Le Pen'in yenilgisinin Meloni için bir fırsata dönüşebileceğini söyledi.

“Hem Ulusal Birlik hem de İtalya'nın iktidar ortağı aşırı sağ Lig partisinin Orban'ın 'Avrupa Yurtseverleri' ittifakına katıldığı yönündeki raporların ardından Meloni, başkanlığını yaptığı yeni komisyonla anlaşmaya varabilecek blok sağın daha işbirlikçi bir tarafını temsil ediyor Ursula von der Leyen.”can.”

İtalya'nın ana muhalefetteki Demokrat Partisi'nin lideri Elly Schlein, sonuçların “aşırı sağın mağlup edilebileceğini gösterdiğini” söyledi.

Bu arada Roma sokaklarındaki İtalyanlar da Fransa'daki seçim sonuçlarına tepki gösterdi.

Farklı görüşlere rağmen aşırı sağın Fransa'daki yenilgisinin “kendi ülkesi için ders alınması gereken bir nitelik taşıdığı” konusunda fikir birliği var.

Bir kişi, “Sonuçtan çok memnunum ve bunu öngörmüştüm. Sağ partiler seçimleri kazanmadan önce zafer ilan etmeyi bırakmalı” dedi.

Bir genç için bu kadar yüksek bir katılım oldukça etkileyiciydi.

“Fransa'da genç nesillerin harekete geçerek siyasi durumu değiştirmek için oy kullanacaklarını görmek güzel. İtalya'da da aynısını yapmak ve hem gençleri hem de yaşlıları oy vermeye teşvik etmek güzel olurdu.”

REKLAM

Avrupa'nın bazı kesimleri de aşırı sağın artan popülaritesine rağmen çoğunluk elde edememesi nedeniyle rahat bir nefes aldı. Ancak Fransa, üçlü parlamentoda yeni bir hükümet kurma gibi zorlu bir sürece giriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu