Güncel Haberler

Japonya’da et yiyen bakteri alarmı! Vaka sayısı rekor seviyede: 48 saat içinde öldürüyor

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden (NIID) yapılan açıklamada, ülkedeki STSS vaka sayısının bu yılın haziran ayı başında 977'ye ulaştığı belirtildi. 2023 yılının aynı döneminde 941 vaka görüldüğü, dolayısıyla vaka sayısının kayıt tutulmaya başlandığı 1999 yılından bu yana “rekor seviyeye” ulaştığı iddia edildi.

Hastalığın “streptococcus pyogenes” bakterisinden kaynaklandığı ve sıklıkla boğaz ağrısıyla ilişkili olduğu ve daha sonra uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabileceği bildirildi.

Özellikle başkent Tokyo merkezli Kanto bölgesinde daha öldürücü ve bulaşıcı bakteri türlerinin neden olduğu enfeksiyon vakalarının giderek arttığı bildirildi.

Kovid-19 tedbirlerinin gevşetildiği 2023 baharından itibaren vaka sayılarının artacağı yönünde endişelerin olduğu söyleniyor.

“YÜKSEK ATEŞ VE YARALARIN HIZLA ŞİŞMESİ TEHLİKELİ BELİRTİLERDİR”

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, NIID açıklaması hakkında gazetecilere bilgi vererek enfeksiyona karşı temel önlemlerin uygulanmasının önemini vurguladı ve şunları söyledi: “Enfeksiyonun eğilimini izlemeye devam etmenin gerekli olduğuna inanıyoruz”. Dedi.

Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı profesör. Dr. Kikuchi Ken ayrıca ayak yaralarının streptokok bakteriyel enfeksiyonlara karşı özellikle duyarlı olduğunu belirtti.

48 SAAT İÇİNDE ÖLÜM

Kabarcıklar ve ayak mantarı gibi küçük yaraları bakterilerin “olası giriş noktaları” olarak nitelendiren Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyon ile ölüm arasındaki sürenin 48 saat olabileceğine dikkat çekti.

Yüksek ateşin yanı sıra hezeyan ve yaraların hızla şişmesinin tehlikeli belirtiler olduğunu belirten Kikuçi, böyle bir durumda acilen tıbbi yardıma başvurulması gerektiğini vurguladı.

Kikuçi, “Hasta sabah ayağındaki şişliği fark ettiği anda öğle vakti dizine kadar genişleyebilir ve 48 saat içinde ölebilir.” dedi.

Thumbs_b_c_5d6df271bfc596fce221bc2e13fb1162

Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguchi Kiyosu, mayıs ayında yaptığı açıklamada, söz konusu bakterinin vücuda girişinin “dramatik sonuçlara yol açabileceğini” belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu.

'Et yiyen' bakterilerin neden olduğu ve çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen STSS, 'potansiyel olarak ölümcül' olarak tanımlanıyor.

(AA)

Bu içerik Devrim Karadağ tarafından yayınlanmıştır.

Sıkmak
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Tatilin 2. gününde acı durumTatilin 2. gününde acı durum
İpi koparıp böyle saldırdı!  İşte o anlarİpi koparıp böyle saldırdı! İşte o anlar
Genç kadının yasak aşk öfkesi!  taşlarla süslenmişGenç kadının yasak aşk öfkesi! taşlarla süslenmiş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu