Güncel Haberler

Kediler Duydukları Kelimeleri Resimlerle Eşleştiriyor – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri

Önceki araştırmalar, kedilerin kendilerine isimleriyle hitap edildiğinde anladıklarını ve tanıdıkları kişilerin isimlerini fotoğraflarla eşleştirebildiklerini ortaya çıkarmıştı.

Japonya’daki Azabu Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu hayvanların resimleri rastgele kelimelerle de ilişkilendirip ilişkilendirmediğini görmek için 31 yetişkin evcil kedi üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi.

ÖZEL BİR SINAVDAN GEÇTİLER

Turkish Independent’ın haberine göre, hakemli dergi Scientific Reports’ta 4 Ekim’de yayımlanan araştırmada kediler, çocukların dil gelişimi çalışmalarında kullanılan bir teste tabi tutuldu. Deneyde kedilere iki anlamsız kelimeyle (keraru ve parumo) eşleştirilmiş kısa animasyonlar gösterildi. Mekanik bir ses bu sözleri söylerken, ekranda onlarla ilişkili güneş veya bulutun görüntüsü belirdi.

Verilen aradan sonra kediler tekrar ekran önüne yerleştirildi. Ancak bu sefer kelimelere karşılık gelen görseller yer değiştirmişti.

Hayvanların tepkilerini dikkatle inceleyen bilim insanları, bu sözleri duyan kedilerin ekrana ilk seferden daha uzun süre baktığını ve gözbebeklerinin büyüdüğünü fark etti.

Araştırmacılara göre şaşkın görünen kedilerin bu davranışı, herhangi bir ödül veya eğitim almadan duydukları kelimelerle görüntüler arasında bağlantı kurduklarını gösteriyor.

Makalede araştırmacılar bu bağlantının çocuklara göre daha hızlı kurulduğunu belirtiyor ve şöyle yazıyor:

İlginç bir şekilde, kediler resim-kelime eşleştirmesini yalnızca kısa bir süre maruz kaldıktan sonra gerçekleştirirler.

Bulgular, insanlarla birlikte yaşayan kedilerin etraflarındaki nesnelerin adlarını bildiklerini gösterse de, kesin bir şey söylemek için henüz çok erken.

Örneğin hayvanların bu bağlantıları uzun sürelerde yapıp yapmadıkları veya daha fazla kelimenin sunulduğu bir ortamda nasıl tepki verecekleri bilinmiyor.

Araştırmacılar ayrıca bu bağlantının neden bu kadar hızlı kurulduğunu bilmediklerini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu