Güncel Haberler

CHP’li Gürer: ’71 ilinde soğan yetişen ülkemizde bin ton soğan ithal edildi’ – Son Dakika Ekonomi Haberleri

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde uygulanan tarım politikalarının yerli üreticiler açısından sorun yarattığını, ithal ürün getirenler için ise kazançlı bir alan oluşturduğunu söyledi.

Gürer, TÜİK'e göre Türkiye'de üretim maliyetlerindeki yıllık artışın yüzde 52'ye ulaştığı bir dönemde ürün fiyatlarının düşmemesi gerektiğini söyledi.

CHP'li Gürer, artan tarım ilacı, gübre, tohum, mazot ve ulaşım gibi doğrudan üretim maliyetlerinin yanı sıra artan işçilik maliyetlerinin de sorunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

“SOĞAN İTHALATI ÜRETİCİLERİ OLUMSUZ ETKİLER”

Patates ve soğan gibi tüketim maddelerinin üretim sorunlarına dikkat çeken Gürer, soğan ithalatının da üreticileri olumsuz etkilediğini söyledi.

“71 İLDE YETİŞMESİNE RAĞMEN İTHALAT YAPILIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye'nin 71 ilinde soğan yetiştirildiğini belirterek şöyle konuştu: “Ülkemizde 71 ilde soğan yetiştiriliyor ama ürününün bir kısmını tarlada bırakıp tarlaya götüren soğan üreticileri de var. Çünkü bu üretim sürecinde yurt dışından ithal edilen soğanların pazarlara getirilmesi TÜİK verilerine göre yurt dışından 1.016 ton soğan ithal edilmesi piyasayı baskı altına alıyor ve üreticiyi tüccarın önüne koyuyor.” söz konusu.

SOĞAN İTHALATI YAPILAN ÜLKELER

CHP'li Gürer, Türkiye'nin soğan ithal ettiği ülkeler arasında ABD, İran, Fransa, Hindistan ve Çin'in yer aldığını, yerli üreticilerin ise ithal edilen politikalar nedeniyle zor durumda kaldıklarını ve ürettiklerinden kar elde edemediklerini ifade etti. düşük piyasa oluşumundan kaynaklanmaktadır.

“Verilere göre ülkemizde soğan açığımız yok gibi görünüyor. Kağıt üzerinde üretimimiz tüketimimize eşit görünüyor” diyen Gürer, şöyle konuştu:

“Soğan, her sofrada tüketilmeye uygun, faydalı bir ürün. Yemeklere, salatalara eklenebildiği gibi çiğ olarak da tüketilebiliyor. Her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton soğan yetiştiriliyor. Bu yıl da soğan üreticileri özellikle soğan sorunu yaşıyor. emek arttı “Tarlada söküm yapılması nedeniyle satıştan elde edilen gelir ile satıştan elde edilen gelir dengelenemediği için üretici zor durumda kaldı ve önlem almadı. Yeterli getiri var” dedi.

“MİLLİ ÜRETİCİLER KORUNMALI”

Gürer, şöyle konuştu: “Soğan üreticilerinin karşılaştığı sorunlar tarım ve ithalat politikalarındaki planlama eksikliğidir. Bu sorunların çözümü için tarımda planlama yapılmalı, yerli üretimin maliyetinden düşük olmayan satın alma politikaları oluşturulmalı. Üreticiye destek sağlanmalı, ithalat politikaları yerli üretimi koruyacak şekilde düzenlenmeli, “Bu sayede üreticiler ekonomik açıdan daha güvenli bir üretim sürecine sahip olabilecekler” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu