Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti
Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Haziran sayısını “Para Politikası Yeni Bir Aşamaya Giriyor” başlığıyla yayınladı.
Raporda, Avrupa'da toparlanma olasılığına olan güvenin artması, Çin'in ihracat sektörünün toparlanması ve iç talebin Çin dışındaki gelişmekte olan piyasalarda daha güçlü bir ivme göstermesi nedeniyle küresel büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiği belirtildi.
Raporda, dünya ekonomisinin büyüme tahmininin 2024 için yüzde 2,4'ten yüzde 2,6'ya çıkarıldığı, küresel ekonominin hem 2025 hem de 2026 yıllarında yüzde 2,4 büyümesinin beklendiği belirtildi.
Bu yıl Türkiye'nin büyüme beklentisi yüzde 3,5'e yükseldi.
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı raporda, ihracattaki toparlanma, ithalattaki keskin düşüş ve halen güçlü olan iç talep sayesinde ekonominin bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdüğü belirtildi.
Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 2,8'den yüzde 3,5'e çıkarıldığı belirtiliyor. Ülke ekonomisinin 2025 yılında yüzde 3, 2026 yılında ise yüzde 3,2 oranında büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Raporda, daha sıkı para politikası, daha yavaş kredi büyümesi ve maliye politikasında beklenen sıkılaşmanın bu yıl enflasyonun düşürülmesine yardımcı olacağı ve önemli baz etkileri ve yıl sonu enflasyon beklentileriyle Temmuz ayından itibaren yıllık faiz oranlarındaki düşüşe katkıda bulunacağı belirtiliyor. 2024 için yüzde 43, 2025 ve 2026 için ise yüzde 23. 18 olduğu kaydedildi.
Amerikan ekonomisi giderek yavaşlıyor
Raporda, ABD ekonomisinin yavaş yavaş ama kademeli olarak yavaşladığı ve ülke ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin bu yıl için değişmeyerek %2,1 seviyesinde kaldığı belirtiliyor. ABD ekonomisinin 2025 yılında yüzde 1,5, 2026 yılında ise yüzde 1,6 büyümesinin beklendiği belirtiliyor.
Raporda, Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinin bu yıl için yukarı yönlü revize edildiği, bölge ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinin ise 2024 yılı için yüzde 0,6'dan yüzde 0,8'e çıkarıldığı belirtildi. Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin yüzde 1,5 oranında büyümesinin beklendiği belirtildi. 2025'te ve 2026'da %1,4.
Raporda, Çin ekonomisinin bu yılki büyüme tahmininin yüzde 4,5'ten yüzde 4,8'e çıkarıldığı, ülke ekonomisinin 2025'te yüzde 4,5, 2026'da ise yüzde 4,5 büyümesinin beklendiği belirtildi.
Küresel para politikası döngüsü yeni bir aşamaya giriyor
Rapor, merkez bankalarının artık para politikasını gevşetmeye yöneldiğinin altını çiziyor, ancak enflasyonun şaşırtıcı derecede kalıcı olmaya devam ettiğini ve küresel faiz oranlarının önümüzdeki 12-18 ay boyunca “daha sığ” bir hızda düşmesinin beklendiğini belirtiyor.
Raporda, küresel para politikası döngüsünün faiz oranlarının yavaş ama yine de talebi kısıtlayacak seviyelere düşeceği yeni bir aşamaya girdiği belirtiliyor.
Raporda, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl iki kez faiz indirimi yapmasının beklendiği, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimine başlaması ve Aralık ayında da bir faiz indirimi daha yapmasının beklendiği belirtildi.
Raporda, merkez bankalarının, özellikle yüksek hizmet enflasyonu ışığında, para politikasını çok hızlı bir şekilde gevşetme konusunda temkinli oldukları belirtildi.