Güncel Haberler

İngiltere seçimlerinin ardından sterlin son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İngiliz sterlini, İşçi Partisi'nin seçim zaferi ve ülkenin istikrarına ilişkin artan iyimserliğin ardından dolar ve euro karşısında güçlendi.

REKLAM

İngiltere'de seçim sonuçları piyasalarda güven yaratırken İngiliz sterlini, ABD doları karşısında neredeyse bir ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Dolar/sterlin Pazartesi günü 1,2848 ile 13 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

İşçi Partisi'nin seçim zaferi ve maliye politikasında istikrar beklentisinin ardından İngiliz sterlini yatırımcılar için cazip hale geldi.

İngiliz devlet tahvilleri ve büyük şirketlerin borsadaki istikrarlı mavi çip payları da Britanya seçimleriyle birlikte arttı.

İşçi Partisi'nin zaferinden sonra iyimserlik artıyor

İngiltere, Brexit'i, salgını, savaşın neden olduğu yüksek hayat pahalılığını, borsa krizini ve İskoç referandumunu yaşadı. İnsanların iktidar partisine yönelik memnuniyetsizliği son on yılda arttı ve İşçi Partisi'nin iktidara gelmesinin yolunu açtı.

İşçi Partisi'nin hükümeti devralmasıyla partinin politikalarının ülkeye istikrar getirmesi bekleniyor.

İşçi Partisi vergilerde ve sosyal güvenlikte artış olmayacağının yanı sıra karbondan arındırma, konut arzını artırma ve göçü azaltma sözü verdi.

New York merkezli Amerikan küresel yatırım şirketi BlackRock, zayıf büyüme beklentileri nedeniyle İngiltere'deki hisse senedi değerlemesinin tercih edilebilir olduğunu söyledi.

BlackRock'un yorumu, ülke ekonomisinin yeni hükümet döneminde toparlanmasını beklediğini gösteriyor.

Sterlin, siyasi iyimserlik nedeniyle 27 Haziran'dan 8 Temmuz'a kadar art arda sekiz seans yükselerek 2020'den bu yana en uzun kazanç serisini kaydetti.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) verilerine göre, net uzun vadeli kaldıraçlı sterlin pozisyonları 2 Temmuz'da sona eren haftada Nisan 2018'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Ayrıca Travis Perkins, Howden Marangozluk, Forterra ve Ibstock gibi inşaatla ilgili hisseler de İşçi Partisi'nin konut arzını artırma planı nedeniyle geçtiğimiz hafta yükseliş kaydetti.

İngiltere Merkez Bankası'ndan yüksek faiz oranı

Sterlin, faiz oranlarını uzun süre yüksek tutan İngiltere Merkez Bankası'ndan da (BOE) destek aldı. BOE'nin ağustos ayında faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentilere rağmen Para Politikası Kurulu'ndan bir üye, enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini ve bankanın daha uzun bir süre faiz artırmaya devam edeceğini söyledi. Bunu sürekli tutması gerektiğini belirtti.

Mayıs ayında Başkan Andrew Bailey para politikasındaki faiz indiriminin kısıtlayıcı olabileceğini söyledi. BOE, faiz oranını Ağustos 2023'ten bu yana son on yılın en yüksek seviyesi olan %5,25'te tuttu.

Sıkı bir işgücü piyasası ve artan ücretler enflasyonu istikrarlı tutabilir. Haziran ayı tüketici fiyat endeksi Merkez Bankası'nın hedefi olan %2'ye geriledi.

BOE'nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşürüleceğinden emin olana kadar kısıtlayıcı politikasını sürdüreceği muhtemel görünüyor.

Sterlin, başta ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranı kararları olmak üzere dış faktörler nedeniyle yukarı yönlü baskıyla karşı karşıya kalmaya devam edebilir.

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell Salı günü Senato önünde faiz oranlarının çok uzun süre yüksek tutulmasının “ekonomik aktiviteyi ve istihdamı gereksiz yere zayıflatabileceğini” ifade etti.

REKLAM

Bu söylemin ABD dolarını zayıflatacağına ve İngiliz sterlini dahil diğer para birimlerini destekleyeceğine inanılıyor.

Ayrıca, karışık siyasi manzara nedeniyle sterlin, euro karşısında kazançlarını artırabilir.

Fransa'daki seçimler Ülkenin mali güvenliğine ilişkin artan belirsizlikler Bu durum tüm euro bölgesine yayılabilir.

Sonuç olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını düşürmeye devam etmek zorunda kalabilir. Ancak siyasi çalkantıların yaşandığı bu dönemde para politikasının üye ülkelere destekleyici bir konumda kalması bekleniyor.

Bu durum iki bölgedeki devlet tahvili getirileri arasındaki farkın daha da açılmasına neden olabilir.

REKLAM

Fark genişledikçe sterlin, euro karşısında yukarı yönlü baskı yaratabilir. Haziran ayından bu yana sterlin/euro paritesi 1,1760 ile 1,19 arasında dalgalandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu