Güncel Haberler

Avrupa Parlamentosu Budapeşte’nin dondurulan fonlarını serbest bırakan AB Komisyonu’na dava açacak

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola, Avrupa Adalet Divanı önünde diğer AB kurumlarına karşı yasal işlem başlatma konusunda nihai yetkiye sahip.

REKLAM

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’ni (AB) Ukrayna’ya yapılan yardım konusundaki vetoyu kaldırmaya ikna etmek amacıyla geçen yıl bu ülkeye 10 milyar avroluk mali yardım tahsis etme kararı almıştı ancak bu yardım daha önce çeşitli ihlaller nedeniyle askıya alınmıştı. Avrupa Komisyonu’na dava açacak.

Pazartesi akşamı Meclis gündemine alınan öneri, bugün Meclis Başkanı Roberta Metsola’nın siyasi grupların liderleriyle yaptığı toplantının ardından kabul edildi.

Bu von der Leyen’in yeniden seçilmesini tehlikeye atar mı?

Davanın, Haziran ayında yapılacak Avrupa seçimlerinden sonra ikinci kez Avrupa Komisyonu başkanlığına aday olması beklenen Alman siyasetçi Ursula von der Leyen üzerinde güçlü bir baskı oluşturması bekleniyor.

Von der Leyen’in de üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP), Perşembe günkü oylamaya karşı çıkmadı ve Avrupa Komisyonu’na karşı yasal işlem yapılması çağrısında bulundu.

Ancak EPP, açıklamasında suçu Başkan Von der Leyen’in kendisinden ziyade Avrupa Komisyonu’nun tüm üyelerine yükledi.

Avrupa Parlamentosu’nun, Avrupa Komisyonu aleyhine Avrupa Adalet Divanı’nda dava açmak için 25 Mart’a kadar süresi var.

EPP Milletvekili Petri Sarvamaa basın açıklamasında şunları söyledi: “Vergi mükelleflerinin paralarının anlaşmalara uygun şekilde kullanıldığından emin olmak istiyoruz. Bu, EPP için siyasi veya seçim meselesi değil; “Sadece hukuki netlik istiyoruz” dedi.

AP, Macaristan’ı ‘siyasi şantaj’la suçladı

Avrupa Parlamentosu’nun itirazına rağmen Avrupa Komisyonu, hukukun üstünlüğü ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle askıya alınan Macaristan’a yönelik 10,2 milyar avroluk uyum fonunun Aralık ayında serbest bırakılmasına karar verdi.

Avrupa Komisyonu, geçen yıl Mayıs ayında Budapeşte parlamentosu tarafından onaylanan, yargının bağımsızlığını güvence altına almayı ve mahkemelere siyasi müdahaleyi yasaklamayı amaçlayan reformları uyumlaştırma fonunun yeniden kullanılması için yeterli buldu.

Macaristan’da sivil toplum üzerindeki baskının devam ettiğine inanan AP, uyum fonunun ülkesine devredilmesinden bir gün sonra düzenlenen AB zirvesinde Ukrayna’ya mali yardımı engelleyen Viktor Orban’ın vetosunun kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı. “siyasi şantaj”.

Macaristan neden AB’de eleştirilerin hedefi oluyor?

LGBTQ ve göçmen hakları, yolsuzlukla mücadele, kamu alımlarının şeffaflığı ve yargı bağımsızlığına müdahale AB’nin Macaristan’ı en çok eleştirdiği konular arasında yer alıyor.

Avrupa Parlamentosu, 2021 yılında Lüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı’nda Avrupa Komisyonu aleyhine dava açmıştı.

Avrupa Parlamentosu daha önce Avrupa Komisyonu’na, AB fonlarının ödemelerini Birliğin temel haklara saygısıyla ilişkilendiren yeni mekanizmanın “uygulanmaması” nedeniyle şikayette bulunmuştu.

.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu