Güncel Haberler

Çilek Besin Değeri: Çilek Kaç Kalori?

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Çileklerin tatlı, mayhoş ve aromatik bir tadı vardır. Yüksek C vitamini içeriğiyle bilinir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda lif, folik asit, potasyum ve magnezyum gibi sağlığı destekleyen besinleri de içerir. Her ne kadar yaz meyvesi olarak bilinse de modern tarım teknikleri sayesinde birçok bölgede mevsimi dışında da bulmak mümkün.

Çileğin tüketim şekli oldukça çeşitlidir. Genellikle taze olarak tüketilse de reçel, marmelat, kek, börek gibi birçok tatlı ve atıştırmalık tarifinde de kullanılmaktadır. Ayrıca smoothie, milkshake, dondurma gibi içecek ve tatlılarda da sıklıkla tercih edilir. Besleyici ve lezzetli olmasının yanı sıra çileğin sağlık açısından da birçok faydası vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirimi desteklemeye, cilt sağlığını iyileştirmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Çileğin besin değeri

Orta boy bir kase çilek 7,64 gr karbonhidrat, 0,67 gr protein ve 0,3 gr yağ içerir. 1 bardak çilek ayrıca 1 mg sodyum ve 153 mg potasyum içerir. 100 gram çilekte 16 mg kalsiyum, 12 mg A vitamini, 58,8 mg C vitamini ve 0,41 mg demir bulunur.

Çileklerde kaç kalori var?

100 gram çilek ortalama 32 kaloriye karşılık gelmektedir. 1 adet orta boy çilek 4 kalori içerirken orta boy bir kase çilek ortalama 46 kalori içerir. Çilek genellikle ilkbahar ve yaz aylarında taze olarak tüketilebilen bir meyvedir.

Çileğin Besin Değeri: Çilek Kaç Kalori?Çileğin faydaları nelerdir?

Kalp hastalığına karşı korur. Flavosit ve ellagik asit içermesi nedeniyle kalbe faydalı bir meyvedir. İçerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde kan damarlarını rahatlatarak kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

Bilişsel işlevleri geliştirir. Doğal yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kas aktivitesinde kontrol kaybı ve hafıza kaybı ileri yaşlarda sık karşılaşılan sorunlardır. Serbest radikaller gençlerde beyin ve sinir sisteminin erken yaşlanmasına neden olabilir. Hücresel metabolizmaya zarar veren serbest radikal stresi oluşur. Çilek ayrıca içerdiği C vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendirir.

Alerji ve astım semptomlarını hafifletir. Antiinflamatuar özelliğe sahiptir ve düzenli çilek tüketimi gözlerde sulanma, kızarıklık gibi alerjik semptomları ortadan kaldırır. Çileğin içerdiği C vitamini sayesinde astım belirtileri de ortadan kalkar.

Kansere karşı koruma sağlar. İçerdiği C vitamini, folat, kersetin, kemferol ve antosiyaninler sayesinde kanser hücrelerinin vücutta çoğalmasını engeller.

Hangi mevsimde çilek yemek uygundur?

İlkbahar ve yaz ayları çilek tüketmek için en uygun mevsimler olarak biliniyor. Genellikle mayıs ayının gelmesiyle birlikte marketlerde veya marketlerde çilekler görülmeye başlar. Çilek temmuz ayına kadar taze olarak tüketilebilen bir meyvedir.

Kış mevsiminde de çileklerin paketli olarak satılmaya devam edildiğini fark edebilirsiniz. Ancak en taze ve organik çilekler mayıs ve haziran aylarında tüketilmektedir. Ayrıca dilerseniz satın aldığınız veya evde yetiştirdiğiniz çilekleri de dondurucuda bir yıla kadar saklayabilir ve kış ayları geldiğinde tüketebilirsiniz.

Bu nedenle buzdolabına koymadan önce mümkün olan en olgun ve sert olanları seçip buzlu suda yıkamak gerekir. Daha sonra hava geçirmez bir torbaya konulmalı ve dondurucuda saklanmalıdır. Bu sayede çilekleri dondurucudan çıkarıp 1 yıla kadar taze olarak tüketebilirsiniz.

Sevimli bebeğin avantajları nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu