Güncel Haberler

Filistin’i devlet olarak tanıyan Avrupa Birliği ülkelerine Slovenya da katıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İspanya, Norveç ve İrlanda'nın ardından Slovenya da Filistin devletini tanıyan Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer alıyor. Bu ülkeler İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı kınıyor ve “derhal” ateşkes çağrısında bulunuyor.

REKLAM

Slovenya Parlamentosu ezici bir çoğunlukla Filistin'in bir devlet olarak tanınması yönünde oy kullandı.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği üyesi ülkenin hükümeti, Filistin devletini tanıma önerisini onayladı ve kararın yürürlüğe girmesi için gereken nihai onay için öneriyi Parlamento'ya sundu.

90 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada ret oyu olmazken, 52 milletvekili lehte oy kullandı. 38 milletvekili çekimser kaldı.

Slovenya'nın kararı İsrail saldırılarını şiddetle kınıyor. İspanya, Norveç ve İrlanda Bu, 22 Mayıs'ta Filistin'in devlet olarak tanınmasının ardından geldi.

Birleşmiş Milletlerin üçte ikisinden fazlasını temsil eden 140'tan fazla ülke, Filistin devletini resmen tanıyor. Ancak ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve diğerleri de dahil olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinin çoğu Filistin'i henüz tanımadı.

Avrupa Birliği'nde şu ana kadar toplam 7 ülke Filistin'i devlet olarak tanıdı. İsveç, AB'ye ilk adımını 2014 yılında atarken, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kıbrıs, Polonya ve Romanya, AB'ye üye olmadan önce Filistin'i tanımıştı.

İrlanda, Malta ve Slovenya liderleri, 22 Mart'ta İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptıkları ortak açıklamada, “koşullar uygun olduğunda” Filistin'i tanımaya hazır olduklarını söylediler. Bu nedenle Malta'nın da Slovenya'dan sonra benzer bir adım atması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu