Güncel Haberler

İki Rus komutana yakalama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), 10 Ekim 2022 ile 9 Mart 2023 tarihleri ​​arasında Ukrayna’da işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak Rus komutanlar Sergei Ivanovich Kobylash ve Viktor Kinolayevich Sokolov hakkında tutuklama emri çıkarılmasına karar verdi.

ICC’nin resmi internet sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, davanın kapsadığı dönemde Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’nin uzun menzilli havacılık komutanı Sergei İvanoviç Kobylash’ın, Rusya Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’nin uzun menzilli havacılık komutanının ise Viktor Kinolayevich Sokolov’un olduğu belirtildi. Aynı dönemde Rus Karadeniz Filosunun komutanı olduğu belirtildi.

ICC, iki asker “Doğrudan sivil mülklere yönelik saldırılar düzenleyerek ve sivillere ve sivil mülklere aşırı zarar vererek savaş suçlarından sorumlu” bunun tahmin edildiğini bildirdi. İki şüphelinin aynı zamanda Roma Statüsü uyarınca insanlığa karşı suçlarla da suçlandığını lütfen unutmayın. Açıklamada iki komutan “Söz konusu suçlardan dolayı şahsi cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler var.” belirtildi.

“BİREYSEL CEZAİ SORUMLULUK OLDUĞUNA İNANMAK İÇİN SEBEP VAR”

Uluslararası Ceza Mahkemesi konuya ilişkin kararında, söz konusu suçların “Başkalarıyla birlikte veya başkaları aracılığıyla işlenen, suçların işlenmesini emreden ve/veya komutaları altındaki kuvvetler üzerinde yeterli kontrolü uygulayamayan.” İki komutanın bireysel cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul gerekçeler bulunduğunu vurguladı. Açıklamaya göre, komutanların komutası altındaki güçler tarafından Ukrayna’nın elektrik altyapısına yönelik en az 10 Ekim 2022 ile en az 9 Mart 2023 tarihleri ​​arasında düzenlenen füze saldırılarıyla ilgili iki tutuklama emri çıkarıldı.

Bu dönemde Rus kuvvetlerinin Ukrayna’daki birçok enerji santrali ve trafo merkezine bir dizi saldırı düzenlediği bildirildi. “Etkilenen tesisler bu dönemde askeri hedefler olsa da, beklenen sivil zarar, beklenen askeri faydayla karşılaştırıldığında açıkça aşırıydı.” Ön Dairesi, açıklamasında no. ICC’nin 2’si, bu saldırıların sivil hedefleri hedef aldığına inanmak için makul nedenlerin olduğu sonucuna vardı.

Açıklamada, görgü tanıklarının ve soruşturmaların korunması ve güvence altına alınması amacıyla tutuklama emri çıkarıldı. “gizlenmiş” Öte yandan tutuklama emirlerinin kamuoyu tarafından bilinmesinin yeni suçların işlenmesini engelleyebileceği ileri sürülüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu