Güncel Haberler

İlkay Gündoğan’dan ‘anket’ tepkisi: Farklı görünebiliriz ama biz de Almanız

REKLAM

Alman milli takım kaptanı İlkay Gündoğan, Almanya'nın günümüz toplumunu doğru şekilde yansıtabilmesi için farklı etnik kökenlerden liderlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Almanya'da kamu yayıncısı ARD, Almanların beşte birinin milli takımda daha fazla beyaz oyuncu istediğini gösteren bir anket yayınladı. Anket ülkede ırkçılık tartışmalarına yol açtı.

Euro 2024'e hazırlanan Alman milli takım antrenörü Julian Nagelsmann ve bazı oyuncular, anketin “ırkçı” olduğunu söyleyerek tepkilerini dile getirdi.

Türk asıllı ünlü futbolcu Gündoğan, Der Spiegel dergisine verdiği röportajda, “Liderlik pozisyonlarında benim gibi insanlara ihtiyaç olduğunu biliyorum çünkü bu, Almanya'nın yeni gerçekliğini yansıtıyor.”

Almanya'da doğup büyüyen ve 2023 yılında kaptanlığa atanan Gündoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Farklı görünebiliriz ama biz de Almanız. Bir rol model olabileceğimi biliyorum. Ama bu çok fazla vurgulamak istediğim bir şey değil.”

“Geçmişimden dolayı takım kaptanı olmadım. Bunların birbiriyle hiçbir ilgisi yok. Bu, takım arkadaşlarının ve antrenörlerin sizi nasıl gördükleriyle ilgili. Ancak takım tarafından açık, dürüst ve iyi bir insan olarak görülüp tanınıyorsanız. , kaptan olacaksın.”

“Annem dışında bütün ailem Galatasaray taraftarıydı”

Ailesinin Türkiye'de tuttuğu takım sorulduğunda İlkay Gündoğan, “Annem hariç tüm aile Galatasaray taraftarıydı. Annem de F.Bahçe taraftarıydı ve bu nedenle evde sıkıntı yaşıyordu. Benim de iç çamaşırı Galatasaray yatağım vardı” dedi. bilgisini paylaştı.

Tecrübeli futbolcu, çocukluğunda Hamit ve Halil Altıntop kardeşleri idol olarak gördüğünü belirterek, “Onlar da benim gibi Gelsenkirchen'den geliyorlardı ve Türk anne-babaları vardı. Bana benziyorlardı ve Bundesliga'da çok başarılılardı.” dedi.

Kendisinin Alman milli takımına ait olmadığını hissedip hissetmediği yönündeki soruya İlkay Gündoğan, şöyle konuştu: “Bazı insanlar beni orada istemediği için oyunuma yönelik eleştiriler aldığım zamanlar oldu. Bu özellikle acı vericiydi. Bir noktada bunun her zaman böyle olmadığını, sadece zaman zaman kötü şeyler olduğunu fark ettim.” “Aynı zamanda oynadığımı da fark ettim.” o cevapladı.

'Irkçı' anket tepkilere yol açtı

Alman televizyon ağı Westdeutscher Rundfunk'un (WDR) yayınladığı “Sport Inside” programında gerçekleştirilen ankete katılanların beşte biri, Alman milli futbol takımında daha fazla “beyaz oyuncu” görmek istediğini belirtirken, katılımcıların yüzde 17'si şunları söyledi: Milli takımın kaptanı İlkay Gündoğan ise Türk asıllı olmasının “üzücü” olduğunu belirtti.

Oyuncular, özellikle de teknik direktör Julian Nagelsmann, anketin ırkçı olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.

Nagelsmann şunları söyledi: “Böyle bir sorunun devlet televizyonunda sorulmasının bile başlı başına bir delilik olduğunu düşünüyorum. Şok oldum. Ülkedeki herkes için bir Avrupa Şampiyonası oynuyoruz. Umarım bir daha böyle saçma sapan anketler okumak zorunda kalmam.” ” değerlendirmesini yaptı.

Alman milli takım oyuncusu Joshua Kimmich de ankete tepki göstererek, bunların saf ırkçılık olduğunu kaydetti.

İlkay Gündoğan daha önce şöyle demişti: “Bu dönemde hala bu tür anketler yapıyor olmamız ve bunlara bu kadar önem vermemiz üzücü.” değerlendirmesini yaptı.

Ek kaynaklar • AA, Reuters

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu