Güncel Haberler

Maldivler’den Gazze savaşı protestosu: İsraillilerin ülkeye girişi yasaklanıyor

Maldivler, Gazze savaşına yanıt olarak İsrail vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayacağını duyurdu. Tel Aviv, Maldivler'de yaşayan İsraillilere ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.

REKLAM

Maldivler hükümeti, Gazze'deki savaşa tepki olarak İsraillilerin lüks tatil yerleriyle bilinen Hint Okyanusu takımadalarına girmesini yasaklayacak.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun, İsrail pasaportu sahiplerinin ülkeye girişini engelleyecek kanunlarda değişiklik yapılmasına ve süreci denetleyecek bir alt komite kurulmasına karar verdiği belirtildi.

Ayrıca “Filistin ile dayanışma” için ulusal bir miting düzenleneceği de kaydedildi.

Başkan Mohammed Muizu'nun Filistinlilerin ihtiyaçlarını değerlendirmek ve bağış kampanyası başlatmak üzere özel bir elçi atayacağı bildirildi.

Stratejik olarak yerleştirilmiş 1.000'den fazla mercan adacığından oluşan küçük bir İslam cumhuriyeti olan Maldivler, tenha beyaz kumlu plajları ve sığ turkuaz lagünleriyle tanınır.

Maldivler daha önce 1990'ların başında İsrailli turistlere yönelik yasağı kaldırmış ve 2010'da ilişkileri yeniden canlandırmak için adımlar atmıştı.

İsrail'den tepki

Yasağa yanıt olarak İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oren Marmorstein vatandaşları Maldivler'e seyahat etmekten kaçınmaya çağırdı.

Sözcü, “Ülkede kalan İsrail vatandaşlarına ülkeyi terk etmeyi düşünmeleri tavsiye ediliyor, çünkü herhangi bir nedenle zor durumda kalmaları durumunda onlara yardımcı olmamız zor olacaktır” dedi.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 11.000 İsrailli Maldivler'i ziyaret etti ve bu rakam toplam turist sayısının %0,6'sını oluşturdu.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.189 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıda rehine alınan 252 kişiden 121'i Gazze'de kaldı. Ordu, bunlardan 37'sinin öldüğünü açıkladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in misilleme saldırısında çoğunluğu sivil en az 36.439 kişi öldürüldü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu