Güncel Haberler

Yerel seçim, Almanya’da nasıl yankı uyandırdı: Alman basını şaşkınlığını gizleyemedi! – Son Dakika Dünya Haberleri

31 Mart’taki yerel seçimler hem Avrupa’da hem de Türkiye’de büyük yankı uyandırdı. Ana akım Alman medyası, AKP’nin yenilgisiyle sonuçlanan seçim sonuçlarına ilişkin dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Günlük Ayna

Tagesspiegel, yerel seçimler “AKP açısından fiyaskoyla sonuçlandı” O yazdı.

Haberlerde, “Yerel seçimler Erdoğan için fiyaskoya dönüştü. CHP, 20 yılı aşkın süredir ilk kez Türkiye’nin en güçlü siyasi gücü oldu. Erdoğan, özellikle İstanbul’daki yarışı, AKP’nin yenilgisiyle kendi oyuna dönüştürdü Ekrem İmamoğlu artık cumhurbaşkanının rakibi.” Söylendi.

Günlük Ayna, “İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığı yarışında Erdoğan’a meydan okumanın temellerini attı” O yazdı.

Zaman

Yerel seçimleri muhalefetin kazandığını yazan Zeit, bunu doğruladı “Erdoğan için ağır bir yenilgi” Öyle olduğuna dikkat çekti.

Zaman, “Bu seçim sonucu, Erdoğan’ın İslamcı-muhafazakar AKP’si için son yılların en büyük başarısızlığıdır. Daha önce 25 yıl boyunca AKP ve selefi partiler tarafından yönetilen İstanbul’un kaybedilmesi, Erdoğan için özellikle acı vericidir, zira kendisi de siyasi kariyerine başlamıştır. Kariyer burada.” başladı” dedi.

FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçim “fiyasko” FAZ bunu fark etti “Muhalefet Türkiye’deki yerel seçimlerde şaşırtıcı derecede açık bir zafer kazandı. İktidardaki AKP de İslami bir partiye (Yeniden Refah Partisi) oy kaybetti. Sonuç, ülkenin siyasi manzarasını değiştirebilir.” o yazdı.

AKP’nin ülke genelindeki varlığı “Ağır bir yenilgiye uğradık” Haberde şu ifadelere yer verildi: “AKP’nin Orta Anadolu’daki bazı dini-muhafazakar kalelerinde bile seçmenlerin çoğunluğu muhalefet lehine oy kullandı. Dolayısıyla yerel seçimler Türkiye’nin siyasi manzarasını değiştirme potansiyeline sahip. Sandıkta olmasalar bile seçimler de muhalefet lehine. Erdoğan için bir meydan okumadır.” “Bu bir yenilgidir” Söylendi.

Haberde Yeniden Refah Partisi’ne dikkat çekildi. “Yeniden Refah Partisi’nin başarısı AKP’yi de endişelendiriyor. Parti, yerel seçimlerden kısa bir süre önce AKP ile olan ittifakından vazgeçerek aynı seçmen gruplarına sesleniyor. Erbakan, Erdoğan’ı emekli maaşlarının artırılmasını ve maaşların kesilmesini istemeye zorladı. İsrail ile tüm ticari ilişkileri keser. AKP Yeni Refah Partisi’nin eski kaleleri olan Şanlıurfa ve Yozgat’ta Yeni Refah Partisi’nin zaferi mümkün görünüyordu.” ifadelerine yer verildi.

RND

RND, yerel seçimlerin “Erdoğan açısından ağır bir yenilgi” olduğunu kaydetti. “Erdoğan bir yenilgi daha yaşıyor” O yazdı.

Haberlerde, “Erdoğan, 30 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinden bu yana hiçbir seçimi kaybetmemişti. Bu seçimde ülke genelinde en fazla oyu CHP adayları aldı. AKP büyük kayıplar yaşadı. Siyasi kariyerine 1950’de başladığı İstanbul’daki yenilgi 1994 yılı Erdoğan için özellikle aşağılayıcıydı.” ifadelerine yer verildi.

“AKP 2019’da muhalefete kaptırdığı büyük şehirlerin hiçbirini geri kazanamadı” RND’yi onaylıyorum, “İstanbul’un kaybının yanı sıra CHP’nin Türkiye’nin batısında yer alan ve Türkiye tekstil ve otomotiv sektörünün merkezi olan Bursa’yı kaybetmesi Erdoğan için özellikle acı verici. AKP 2002’deki ilk seçim zaferinden bu yana böyle bir durum yaşamadı. “ o yazdı.

ZDF

Birçok büyük şehirde CHP’nin kazandığını belirten ZDF, şunları kaydetti: “Bu Erdoğan’ın son yirmi yıldaki en kötü seçim sonucu” dedi.

Haberlerde, “AKP son 20 yılın en kötü seçim yenilgisini yaşadı. Genel olarak Türkiye’de yaşanacak bir yerel seçim yenilgisi Erdoğan’ın AKP’si için, özellikle de İstanbul için çok geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir. Ekrem İmamoğlu 2028’de bir sonraki cumhurbaşkanlığına aday olacak” AKP’nin seçim öncesi en büyük rakibi.” Söylendi.

kıç

İstanbul bir kez daha AKP’ye yenildi “sonun başlangıcı” Stern öyle söyledi “Erdoğan’ın arabaları, savaş uçakları ve uzaydaki Türk astronotu gibi milliyetçi masalları, çöken ekonomi karşısında artık geçerli değil.” o yazdı.

Haberlerde, “Birçok Türk siyasi değişim istiyor. Bunu her şeyden önce bu seçimlerin en büyük kazananı olarak ortaya çıkan bir kişide görüyorlar: Ekrem İmamoğlu” ifadelerine yer verildi.

Çürük

Erdoğan’ın tabanı “Tarihi bir sonuçla” Welt dağıldığını fark etti. “Yerel seçimleri muhalefet net bir şekilde kazandı. Erdoğan ve AKP sadece İstanbul ve Ankara’da değil, kariyerlerinin en kötü sonucunu elde etti. Artık zayıf görülüyorlar. Ancak bunun sonun başlangıcı olup olmadığı başka bir faktöre bağlı.” dedi.

“Kojenerasyon 1977’den bu yana en iyi sonucunu elde etti” Öne çıkan haberlerde, “Türkiye siyasi bir çalkantıdan geçiyor. Sadece on ay önce halk parlamentoyu ve cumhurbaşkanını seçti ve Erdoğan’ın görevde kalmasını onayladı. Ardından geniş bir muhalefet ittifakı dağıldı. Erdoğan ve partisi sağlam bir şekilde yerinde görünüyordu; kampanyalar Yerel oylama öncesinde dikkat çeken “Fakat Pazar günkü seçimin ertesi gecesi siyasi harita, CHP’nin bile hayal edemeyeceği şekilde yeniden çizildi. Aniden siyasi değişim yeniden mümkün göründü.” Söylendi.

morluk, “Seçimlerin tüm siyasi manzarayı nasıl değiştirdiği de dikkate değer. Batı Türkiye artık, daha önce AKP tarafından yönetilen birçok bölge de dahil olmak üzere, muhalefetin elinde.” Açıklamalarına yer verdi.

Spiegel

Spiegel, “Erdoğan İstanbul’u yeniden fethetmek istedi ama başaramadı” O yazdı.

Haberlerde, “Erdoğan ve AKP, İstanbul’daki yerel seçimleri kaybetti ama sadece orada değil. Seçmenler Erdoğan’a net bir mesaj veriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir yıl sonra Türkiye’deki yerel seçimler Erdoğan için bir sınav olarak görülebilir.” nokta İstanbul’du” Söylendi.

BİLD

Bild, muhalefet sonuçları “sürpriz bir zafer” Erdoğan için öyle “hayal kırıklığı” Öyle olduğunu yazdı.

Haberlerde, “Seçimler Erdoğan için büyük bir duygusal sınav olarak görüldü ve acı bir yenilgiye dönüştü. Çünkü Türk muhalefeti sürpriz bir zafer elde etti. AKP tüm ülkede büyük bir oy kaybına uğradı.” ifadelerine yer verildi.

SZ (Süddeutsche Zeitung)

Seçimlerde SZ “Böyle bir zaferi muhalefet bile beklemiyordu” kayıt, “İmamoğlu İstanbul’u kazandı, belki birkaç yıl içinde tüm ülkeyi kazanır” Açıklamalarına yer verdi.

Haberlerde, “CHP en iyi sonucunu son yarım yüzyılda aldı. İlk kez muhafazakar bölgeler muhalefet kontrolüne girdi. Peki ya ülke? Bu seçimlerin siyasi haritası önceki seçimlerden farklı. Çok daha kırmızı, kojenerasyonun rengi. … “ Söylendi.

NT-V

“AKP seçim fiyaskosu yaşadı” Yazan NT-V, “AKP ağır bir yenilgiye uğradı. AKP ülke genelinde büyük kayıplar verdi” Açıklamalarına yer verdi.

Haberlerde “Seçim aynı zamanda Erdoğan için duygusal bir sınav olarak da değerlendirildi. Yüksek enflasyon ve ekonomik durum AKP’nin oylarına zarar vermiş olabilir. Erdoğan’ın memleketi Rize’de AKP en güçlü parti oldu ama yine de 2019’a göre büyük bir fark yakaladı” Şubat 2023 depreminden etkilenen illerin çoğunda AKP ciddi kayıplar yaşadı ve Adıyaman CHP’ye geçti.” Söylendi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu