Uzman isimden “Covid-19 geri döndü” uyarısı: Yaz dalgası etkisini gösteriyor! Bu belirtilere dikkat
Kovid-19, dört yılı aşkın süreye ve aşılara rağmen yeni varyantlarıyla etkisini sürdürüyor. Küresel salgına neden olan virüs, mutasyonlarıyla hâlâ insanları olumsuz etkiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, dünya genelinde yaygın olarak görülen koronavirüs hastalığının belirtilerini taşıyan yeni varyant hakkında bilgi vererek, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.
“VİRÜS HALA YAYILIYOR”
Demir, şunları söyledi: “COVID-19 salgını ilan edileli 4 yıldan fazla oldu ancak küresel salgına neden olan virüs hala ortalıkta dolaşıyor. KP.3 uzun bir serinin sonuncusuydu. Bu varyant belirli bir mevsimsel eğilimi takip etmiyor ve salgın dalgası yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabiliyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinde (CDC) salgınları inceleyen uzmanlar, her yıl temmuz ayında Kovid vakalarında ve hastaneye başvurularda ani bir artışın görüldüğünü söylüyor. Buna yaz dalgası diyorlar. “Bu yaz Kovid dalgasının daha da yayılmasını insanların festival, konser gibi fiziksel yakınlık gerektiren ortamlarda bulunması, klimaların aşırı kullanımı nedeniyle havanın kuruması ile açıklıyorlar” dedi.
“YENİ VARYANTIN BELİRTİLERİ ÖNCEKİLERLE BENZER”
CDC tarafından belirlenen KP.3 için olası semptom listesinin önceki varyant JN.1 ile aynı olduğunu kaydeden Dr. Demir, semptomların kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini de söyledi. Demir, şunları söyledi: “Virüs vücuda girdikten sonra iki hafta içinde belirtiler ortaya çıkabiliyor. “Genel semptomlar arasında ateş/üşüme, eklem ağrısı, öksürük, nefes darlığı, yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı, tat veya koku kaybı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, bulantı/kusma, ishal yer alır ve kişiden kişiye değişebilir.” kullanılmış.
“HASTALIKLARA BULAŞMAMAK İÇİN BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN”
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nagihan Demir, fiziksel mesafe kurallarına uymanın, maske takmanın, hijyene dikkat etmenin, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıda veya takviye almanın, kapalı alanların sık sık havalandırılmasının ve mevcut aşıların korunma açısından önemli olduğunu söyledi. kendinizi koronavirüsün yeni varyantlarından koruyun. Demir, şöyle konuştu: “Hastalığı hızlı bir şekilde atlatmak için doğru ve dengeli beslenmeye ve yeterli su içmeye özen gösterin. Vitamin ve mineral açısından zengin besinler tüketmek ve vitaminleri doktorunuzun önerdiği şekilde almak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır. “Öte yandan kaygı ve stresten kaçınmak, yeterli ve düzenli uyku ve dinlenme, hastalığı daha çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır” dedi. (İHA)