Güncel Haberler

Arjantin, NATO’ya resmen ‘küresel ortaklık’ başvurusu yaptı

Batı ile siyasi ve güvenlik iş birliğini derinleştirmek isteyen Arjantin, NATO'ya “küresel ortaklık” talebini resmen sundu.

REKLAM

Arjantin, küresel bir ortak olarak NATO'ya katılmak için resmi olarak başvuruda bulundu.

Teklif, Arjantin Savunma Bakanı Luis Petri tarafından Brüksel'de NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana ile bölgesel güvenlik konularını tartışırken geldi.

Arjantin'in İttifak'a ortak olma talebini memnuniyetle karşıladığını belirten Geoana, NATO Karargâhında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Arjantin, Latin Amerika'da önemli bir rol oynuyor. Daha yakın siyasi ve pratik işbirliği her ikimize de fayda sağlayabilir.” dedi.

ABD hükümeti aynı gün Arjantin'e yirmi yılı aşkın bir süredir ilk kez 40 milyon dolarlık yabancı askeri finansman sağladığını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Arjantin'in böylece daha önce sahip olmadığı ileri teknolojilere, güvenlik ve eğitim sistemlerine erişebileceği belirtildi.

Bu adımın, Başkan Javier Milei'nin sağcı hükümetinin Batılı güçlerle siyasi ve güvenlik işbirliğini teşvik etmesinin önünü açacağına inanılıyor.

NATO üyeliği şu anda Avrupa ülkeleri, Türkiye, Kanada ve ABD ile sınırlıdır.

İttifakın diğer küresel ortakları arasında Afganistan, Avustralya, Irak, Japonya, Güney Kore, Moğolistan, Yeni Zelanda ve Pakistan bulunmaktadır. Şu anda NATO'nun Latin Amerika'daki tek ortağı Kolombiya'dır.

NATO ile resmi ortaklık, 32 NATO üyesinin hepsinin anlaşmasını gerektiriyor.

Arjantin'in önemli bir NATO üyesi olan İngiltere ile ilişkileri, iki ülkenin Güney Atlantik'teki tartışmalı Falkland Adaları nedeniyle savaşa girdiği 1982'den bu yana gergin.

Savaşın Bosna'daki etkisi

NATO'nun Arjantin'le diyaloğu 1990'ların başında başladı. Eski ABD Başkanı Bill Clinton, 1998 yılında yönetimin Bosna'ya barışı koruma operasyonları için asker göndermesinin ardından Arjantin'i “NATO dışı en önemli müttefik” olarak tanımlamıştı.

Bir ülkeye “küresel ortak” statüsü verilmesi, saldırı durumunda NATO müttefiklerinin o ülkeyi savunmaya geleceği anlamına gelmez.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün kurucu antlaşmasının 5. maddesinde yer alan bu taahhüt, ittifakın tam üyeleriyle sınırlıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu