Asya’yı Avrupa’ya bağlayan 20 milyar dolarlık ulaşım projesi: Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında ilk bakanlar zirvesi yapıldı
Proje, malların Irak'ın güneyindeki Basra Körfezi'ndeki ana FAV limanından Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa'ya taşınmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında hayata geçirilecek kalkınma yolu projesinin Bakanlar Konseyi'nin ilk toplantısı perşembe günü İstanbul'da gerçekleştirildi.
Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar Ulaştırma Bakanları canlı katılırken, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi ve Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.
Bakan Uraloğlu, “Yeni İpek Yolu” olarak nitelendirilen projenin, “Asya ile Avrupa arasındaki Türkiye üzerinden yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacağını” ve “15 gün kazanç sağlayacağını” söyledi.
Uraloğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda, kalkınma yolu projesiyle “Türkiye'nin uluslararası ulaşım ve ticaret merkezi konumunun daha da güçleneceğini” vurguladı.
Maliyetinin 20 milyar dolar olacağı tahmin edilen proje, Irak'ın güneyindeki Basra Körfezi'ndeki FAV limanından gelen malların Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa'ya taşınmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Proje, limanı entegre bir demiryolu ve otoyol ağıyla Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya bağlamayı planlıyor.
Geçtiğimiz yıl Türkiye ile Irak'ın güvenlik konularında üst düzey görüşmeler yapılması konusunda anlaşması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler iyileşmeye devam ediyor. Erdoğan bu ziyarette ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini açıkladı.
Ankara ve Bağdat bu diyalog mekanizması kapsamında şu ana kadar dört tur toplantı gerçekleştirdi. Mart ayında yapılan görüşmelerde Irak, PKK'yı “Irak'ta yasaklı bir örgüt” olarak tanımlamayı kabul etti.
Daha sonra PKK ile bağlantılı üç siyasi partinin kapatılmasına karar verildi. Bu adımlar Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.
28 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve birçok devlet tarafından terör örgütü olarak kabul ediliyor.
PKK militanları yaklaşık 40 yıldır sürdürdükleri saldırılarda resmi verilere göre 15 bine yakın insanı öldürdü.
PKK elebaşı Abdullah Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından bu yana Marmara Denizi'ndeki İmralı Cezaevi'nde bulunuyor.