Güncel Haberler

BM, 11 Temmuz’u Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü olarak kabul etti

Almanya ve Ruanda'nın sunduğu karar taslağı 84 lehte, 19 aleyhte oyla kabul edildi; Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu 63 ülke çekimser kaldı.

REKLAM

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 11 Temmuz'un her yıl anılmak üzere 1995 Srebrenitsa Soykırımı'nı Uluslararası Anma ve Düşünme Günü olarak belirleyen bir kararı kabul etti.

Kararda ayrıca soykırımın “her türlü inkarı” kınanıyor ve BM üye devletlerine “gerçekleri korumaya” çağrı yapılıyor. Karar doğrultusunda ilk anma töreni 11 Temmuz 2024'te yapılacak.

Sırp güçlerinin 1995 yılında yaklaşık 8 bin Müslüman erkek ve genci öldürdüğü Srebrenica soykırımını anmak için yıllık bir anma günü kurulması önerisi, her ikisi de 20. yüzyılda bir soykırımı anan Almanya ve Ruanda tarafından öne sürüldü.

Almanya ve Ruanda, karar taslağına ilişkin BM üye ülkelerine gönderilen mektupta, oylamanın “mağdurları onurlandırmak ve uluslararası mahkemelerin oynadığı önemli rolü tanımak için bir araya gelmek için çok önemli bir fırsat” olduğunu vurguladı.

Kabul edilen kararın son taslağı, “Bosna-Hersek'te istikrarı koruma ve çeşitlilik içinde birliği teşvik etme konusundaki sarsılmaz kararlılığı” yineleyen bir beyanı içeriyordu.

Hangi ülkeler ve nasıl oy kullandı?

Toplam 193 ülkenin katıldığı oylamada, aralarında Türkiye, ABD, İngiltere'nin de bulunduğu 84 ülke ile Yunanistan ve Slovakya dışındaki tüm Avrupa Birliği üye ülkeleri karar taslağına olumlu oy verirken, 19 ülke ise oy kullandı. Sırbistan, Çin, Rusya ve Beyaz Rusya'nın aleyhte oy kullandığı da dahil.

Aralarında Yunanistan ve Slovakya'nın yanı sıra Brezilya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ermenistan'ın da bulunduğu 68 ülke çekimser kaldı.

Sırbistan'dan sert muhalefet

Kararı destekleyenler, tasarının soykırımın inkar edilmemesi veya unutulmaması için gerekli olduğunu söylerken, Sırbistan ve komşusu Bosna-Hersek'teki Sırplar karara şiddetle karşı çıkıyor.

Her ne kadar Sırbistan spesifik olarak suçlu olarak gösterilmese de, karar taslağı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik'in ona karşı yoğun bir kampanyasını ateşledi.

Sırp liderler, kararın Sırp halkını katliamın “soykırımcı” destekçileri olarak damgalayacağını savunuyor.

Vucic, bu girişimi engellemek için “tüm gücü ve kalbiyle mücadele etmek üzere” BM'de bulunacağını söyledi.

Bosna'nın neredeyse yarısını oluşturan Sırp bölgesinin başkanı Dodik, Çarşamba günü sosyal medya hesabından kararın onaylanması halinde hükümetinin Bosna'yı terk edeceğini söyledi. o belirtmişti.

Ne oldu?

11 Temmuz 1995'te Bosnalı Sırplar, Srebrenica'da BM tarafından korunan güvenli bölgeyi ele geçirdiler ve en az 8.000 Bosnalı erkek ve oğlan çocuğunu eşlerinden, annelerinden ve kız kardeşlerinden ayırarak öldürdüler. Kaçmaya çalışanlar şehrin etrafındaki orman ve dağlarda kovalandı.

Srebrenica katliamları, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna'da yaşanan savaşın kanlı doruk noktasıydı. Bu savaş, Bosnalı Sırpları ülkenin diğer iki ana etnik nüfusu olan Hırvatlar ve Boşnaklarla karşı karşıya getirdi; o zamanki Yugoslavya'nın dağılması, milliyetçi tutkuları ve toprak hırslarını serbest bıraktı.

Hem Sırbistan hem de Bosnalı Sırplar, iki Birleşmiş Milletler mahkemesi tarafından tespit edilmiş olmasına rağmen, Srebrenica'da soykırımın meydana geldiğini inkar ediyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu