Biden, Gazze’de ateşkes için üç aşamalı planını açıkladı
Beyaz Saray'da Biden, İsrail'in Gazze'de ateşkes yönündeki üç aşamalı önerisini duyurdu. Hamas anlaşmaya olumlu tepki verdi ancak Biden anlaşmayı yolunda tutmanın zor olacağını kabul etti.
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da İsrail ile Hamas arasında “kalıcı ateşkese yönelik yol haritasını” sundu.
İsrail'in Hamas'a önerdiği ateşkes anlaşmasına ilişkin konuşan Biden, “Bu gerçekten belirleyici bir an. İsrail teklifini yaptı. Hamas ateşkes istediğini söylüyor. Bu anlaşma gerçekten isteyip istemediğini göstermesi için bir fırsat. ” dedi.
Hamas'ın İsrail'e karşı geniş çaplı bir saldırı başlatma “kapasitesinin artık bulunmadığını” ekleyen ABD başkanı, ülkede sekiz aydır devam eden yıkıcı savaşa son vermesi umulan teklifin Gazze üç aşamadan oluşuyor.
Teklif edilen anlaşmanın ilk aşamasının altı hafta süreceğini belirten Biden, bu dönemde “tam ve topyekun ateşkese” ulaşılacağını söyledi.
İsrail güçlerinin Gazze'nin tüm bölgelerinden çekileceğini ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında kadınlar, yaşlılar ve yaralılar da dahil olmak üzere İsrailli rehinelerin serbest bırakılacağını açıkladı.
İkinci aşama, erkek askerler de dahil olmak üzere hayatta kalan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve İsrail kuvvetlerinin Gazze'den çekilmesini içerecek.
Üçüncü aşama, savaşın yol açtığı yıkımın ardından onlarca yıl sürecek bir yeniden yapılanma süreciyle karşı karşıya olan Gazze'de büyük ölçekli inşaatların başlamasını içeriyor.
“Aşılması gereken engeller var”
“Rehinelerin evlerine dönmesi, İsrail'in güvende olması ve acıların sona ermesi için bu yeni aşamaya başlamanın zamanı geldi. Bu savaşın bitip ertesi gün başlamasının zamanı geldi.” Biden kendi cümlelerini ekledi.
Hamas, anlaşmaya olumlu tepki veren bir bildiri yayınlayarak, düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesine dayalı her türlü öneriye “yapıcı” bir şekilde katılmaya hazır olduğunu belirtti.
Ancak Biden, İsrail'in önerisini yolunda tutmanın zor olacağını kabul ederek, ilk aşamadan ikinci aşamaya geçmek için “müzakere edilmesi gereken ayrıntılar” olduğunu söyledi.
İlk aşamada aşılması gereken engellerden biri, iki tarafın serbest bırakılacak rehinelerin mahkumlara oranı konusunda anlaşmaya varması olacak.
Ateşkes anlaşmasına Brüksel'den de olumlu tepkiler geldi; Avrupa Birliği (AB) dış politika sorumlusu Josep Borrell, X'e yaptığı açıklamada, “rehinelerin serbest bırakılmasıyla kalıcı ateşkes ve düşmanlıkların kalıcı olarak durdurulması” çabalarını desteklediğini söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, öneriyi “dengeli ve gerçekçi” olarak nitelendirdi ve “gönülden” desteklediğini söyledi.
Biden'ın yorumları, İsrail ordusunun güney Gazze'ye yönelik genişleyen saldırısında güçlerinin artık Refah'ın merkezi bölgelerinde faaliyet gösterdiğini doğruladığı sırada geldi.
Bu saldırı yaklaşık 900.000 Filistinliyi Refah'tan kaçmaya ve Gazze'de daha güvenli bölgeler aramaya zorladı.
Dünya Gıda Programı'nın Filistin ülke direktörü Matthew Hollingworth, bunu Filistinliler için “korkunç bir deneyim” olarak nitelendirdi ve birçoğunun halihazırda birçok kez yerinden edildiğini söyledi.
“Elbette ihtiyacımız olan şey, derhal ateşkes.” Hollingworth şunları söyledi: “İnsanların mevcut durumlarından kaçmalarına yardım etmeye başlamalıyız. Bu aynı zamanda rehinelerin serbest bırakılması anlamına da geliyor. Bu savaşın devam etmesinin hiçbir gerekçesi olamaz.” dedi.
Hamas liderliğindeki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de toplam ölü sayısının 36 bin 224 olduğunu açıkladı.