Güncel Haberler

Putin’den Çin’in Ukrayna krizine barışçıl çözüm bulma planını destek

Putin şunları söyledi: “Çin'in Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yaklaşımını olumlu değerlendiriyoruz. Pekin, bunun temel nedenlerini ve küresel jeopolitik önemini gerçekten anlıyor.” dedi.

REKLAM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in Ukrayna krizine barışçıl bir çözüm bulma planını desteklediğini söyledi.

Putin, Rusya'nın iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmanın çözümü için diyalog ve müzakerelere açık olduğunu ve Pekin'in “krizin nedenlerini tam olarak anladığını” vurguladı.

Pekin ziyareti öncesinde Çin'in Xinhua haber ajansına konuşan Putin, Çin'in planı ve Başkan Xi Jinping tarafından geçen ay kamuoyuna açıklanan diğer “ilkelerin” çatışmanın altında yatan faktörleri dikkate aldığını söyledi.

Putin, Kremlin'in internet sitesinde yer alan Rusça metinde şunları söyledi: “Çin'in Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yaklaşımını olumlu değerlendiriyoruz. Pekin, krizin temel nedenlerini ve küresel jeopolitik önemini gerçekten anlıyor.” dedi.

Pekin'in 12 maddelik barış planı

Bir yıldan fazla bir süre önce Pekin, savaşın sona erdirilmesine yönelik genel ilkeleri belirleyen, ancak ayrıntılara girmeden 12 maddelik bir belge sundu.

Putin, Xi'nin Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmelerde öne sürdüğü ek ilkelerin “Soğuk Savaş zihniyetinin aşılması gerektiği fikrini geliştiren gerçekçi ve yapıcı adımlar” olduğunu söyledi.

O dönemde Rusya ve Ukrayna'nın ihtiyatla karşıladığı plana ABD karşı çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, öneriyi “büyük Çin medeniyetinin sorguladığı makul bir plan” olarak nitelendirdi.

Xi'nin planı barışı yeniden tesis etmek, istikrarı sağlamak ve dünya ekonomisi üzerindeki etkiyi en aza indirmek için koşullar yaratmayı içeriyor.

Rusya ve Çin, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden günler önce ilişkilerini “sınırsız” olarak nitelendirmişti.

Ancak şu ana kadar Pekin, Rusya'nın savaşına gerçek silah ve mühimmat sağlamadı.

“Barış Zirvesi”

Haziran ayında İsviçre için bir “barış zirvesi” planlanıyor. Ancak davet edilmeyen Rusya bu girişimi anlamsız buluyor ve görüşmelerin “yeni gerçekleri” dikkate alması gerektiğini savunuyor.

Ukrayna, Çin'i zirveye katılmaya ikna etmek için büyük çaba harcıyor. Pekin zirvenin bazı hazırlık görüşmelerine katıldı.

Rusya, Ukrayna'daki çatışmayı “kolektif Batı”ya karşı bir mücadele olarak görüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in barış planı, Rus birliklerinin geri çekilmesini, 1991 sonrası Sovyet sınırlarının restorasyonunu ve Rusya'nın eylemlerinden sorumlu tutulmasını içeriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu