Uzmandan Diyarbakır’da toz taşınmasına karşı uyarı: Solunum hastalıkları olan kişilerde ciddi semptomlara neden olabilir.

OTORHINOLARARINGOLOGY OPERSISTER OP. Dr. Berzan Tehnedar, kronik solunum hastalığı, özellikle astım, KOAH ve alerjik rinit, insanlarda ciddi semptomlara neden olabileceğini söyledi. Çöl tozları veya yerli tozlar genellikle insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Tehnedar, bu meme sıkışması, astım krizi, göz, burun arasındaki alerjik reaksiyonların ağızda kaşıntı belirtileri olabileceğini söyledi. Haznedar, hastaların solunum tutma işleminden muzdarip olabileceğini söyledi, “bu gibi durumlarda, toz ve tozun korunmasını önlemek için hastalar toz koruma yöntemlerinden biridir. İkinci yöntem evde % 60’dan fazla olmamalıdır. Üçüncüsü semptomları azaltıyor.”
Toz parçacıkları tüm insanları etkileyebilir, özellikle de alerjik insan öyküsü olan insanların aile öyküsünde alerjik olma olasılığı daha yüksektir. Haznedar, “Ailenin tarihinin alerjileri, tavsiye etmeyi önerdiğimizde çöl tozuna alerjisidir ve hastalar korunur yöntemlerden biridir. Dışarı çıktığımızda işçilere öneririz.
Tehnedar, “Çöl tozu hastalarda, asma krizinde göğüs reçeli yapıyorsa, torasik hastalıkların uzmanına danışmanızı öneririm.
Öte yandan, 15. Meteoroloji Bölgesel Yönetimi, Diyarbakir, Mardin, Sanliurfa, Sirt, Sernak ve Batman’ın genel yönetimi toz taşımaları, ulaşım kesintileri, hava kalitesinde azalma, görüş mesafesinde düşme, yağmur şeklinde çamur, dikkatli olmalı ve olumsuzluğa karşı temkinli olmalıdır.