Türkiye’nin hazırlıklar için ilk “iklim yasası” sona erdi
AK Partisi milletvekilleri, Abdullah Guler Grubu Başkanı’na başkanlık etti, Türkiye ikliminin ilk önerisi sona erdi.
Önümüzdeki haftalarda Parlamento Başkanlığı’na sunulması gereken teklif, Çevre Komisyonu müzakerelerinden sonra Parlamento Genel Kurulu’nun gündemine gelecek.
Teklifin Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından, Türkiye İklimi ile ilgili ilk yasa yürürlüğe girecek ve iklim değişikliğine karşı mücadele yasal altyapı olacaktır.
Tasarı, tüm kamu kurumlarının ve kuruluşlarının ve iklim değişikliğine karşı mücadelede gerçek ve yasal insanların sorumluluklarını ve yükümlülüklerini içerecektir. Bu sorumluluk ve yükümlülüklerde coğrafi veya sektör ayrımı olmayacaktır.
Teklife göre, Sıfır Net 2053 emisyon hedefine, sera gazı emisyonlarının azaltılmasının bir parçası olarak Ulusal Katkı ve Strateji Belgeleri Bildirimi’ndeki hisseler çerçevesinde sorumluluklar olacaktır.
Yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin kullanımı, döngüsel ekonomik yaklaşımla uyumlu olmak için artırılacaktır.
“Yeşil Yatırımlar” belirlenecek
Yerel iklim değişikliğinin eylem planları hazırlanacak. Bu eylem planlarında, ihtiyaç ve riskler hareket ilkesi dikkate alınarak belirlenecektir.
Sıfır atık sistemini uygulamak ve yaymak için düzenlemeler oluşturulacaktır.
İklim değişikliğine karşı mücadelede çeşitli yaptırımlar yapılacak ve denetimler uygulanacak.
Ticari emisyon sistemi ve karbon kredileri ve şirketler ile ilgili düzenlemeler, sera gazı emisyonu için yetkilendirilecektir. Ticaret Bakanlığı, “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” kurulacak.
“Yeşil Yatırımlar” iklim değişikliğine karşı mücadelenin bir parçası olarak belirlenecektir. İklim finansmanı, iklim değişikliğinin teşvik edilmesi, yeşil taksonomi faaliyetleri yasal toprağa getirilecektir.
Başkanlık kararnamesi tarafından belirlenen iklim değişikliğinin başkanlığının yetkileri ve gelirleri de belirlenecektir.