İsrail'in güvenli bölgeye saldırısında yerinden edilen en az 40 Filistinli hayatını kaybetti
Saldırı, Gazze kıyısındaki çadır kentlerden oluşan Al-Mawasi olarak bilinen insani bölgede şimdiye kadarki en kanlı saldırılardan biriydi.
Filistinli yetkililere göre, İsrail'in Salı sabahı Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı kalabalık bir çadır kente saldırması sonucu en az 40 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı.
İsrail, saldırının “önde gelen” Hamas militanlarını hedef aldığını iddia ederken, militan grup bu iddiayı yalanladı.
Hamas liderliğindeki hükümete bağlı Filistin Sivil Savunma'ya göre, çadırlara sığınan ailelerin tamamının öldürüldüğü bildirildi. Öldürülen 40 kişi İsrail'in güvenli bölge ilan ettiği El Mavasi'deydi.
Associated Press (AP) kameramanı olay yerinde üç büyük krater gözlemledi. Şafak öncesi saldırının ardından ilk müdahale ekipleri ve tahliye edilenler, cep telefonlarını aydınlatma amacıyla kullanarak bahçe aletleriyle ve çıplak elleriyle kum ve molozların arasında arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi.
Yaralıları kabul eden üç hastaneden biri olan Han Yunus'taki Nasser Hastanesi, saldırının ardından yaklaşık iki düzine cesedin teslim alındığını bildirdi.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada hedefin komuta kontrol merkezinde faaliyet gösteren Hamas militanları olduğu belirtildi. Sivil kayıpların önlenmesi için hassas mühimmat, havadan gözetleme ve diğer tedbirlerin kullanılacağı da belirtildi.
İsrail, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısıyla başlayan 11 ay süren savaşta sivillere zarar vermekten kaçınmaya çalıştığını söylüyor. Sivil ölümlerden Hamas'ı sorumlu tutan İsrail, militanları yerleşim bölgelerinde faaliyet göstermekle ve evlerin, okulların ve camilerin yakınlarına tüneller, roketatarlar ve diğer altyapıları yerleştirmekle suçluyor.
Ancak Hamas, bölgede militanların varlığını yalanlayan bir bildiri yayınladı.
Öte yandan ne İsrail ne de Hamas iddialarını destekleyecek kanıt sunamadı.
Savaşın büyük yıkıma yol açtığı Gazze'de 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı, çoğu kez birden fazla kez yerinden edildi. Şu anda bölgenin yaklaşık %90'ını kapsayan İsrail tahliye emirleri, yüz binlerce insanı Gazze kıyısındaki çadır kent alanı olan Mawasi'ye gitmeye zorladı.
İnsani yardım grupları Mawasi'de temel hizmetleri sağlamakta zorluk çekiyor ve İsrail, burayı insani yardım bölgesi olarak tanımlamasına rağmen zaman zaman buradaki hedefleri vuruyor.
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.
Hamas militanları İsrail sınırını geçerek baskın düzenledi, çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 250 kişiyi rehin aldı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bine yakın Filistinli öldürüldü, 90 binden fazlası da yaralandı.
Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım yapmakla suçlanıyor.
Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya dahil olduklarını açıklayan ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya da yer alıyor.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.